Olavin tarina

Nuoren 24-vuotiaan taiteilijan omakuva vuodelta 1948.

Olavi Laine syntyi 20. joulukuuta 1922 Oulussa. Olavilla oli jo nuorena vahva halu tulla taidemaalariksi. Olavi soitti myös mandoliinia ja viulua sekä kirjoitti runoja ja tarinoita. Hän opiskeli vuosina 1940-41 Veikko Aaltonan perustamassa Oulun vapaassa taidekoulussa.

Olavi oli taiteilijana oman tiensä kulkija joka maalasi voimakkaalla otteella ja täyteläisillä väreillä. Maisemat, kaupunkikuvat, asetelmat ja henkilöhahmot olivat hänelle tyypillisiä aiheita. Olavi oli tunnettu Suomalaisen maiseman vahvana tulkitsijana.

Kaupunkinäkymä Oulusta 1954

Sodan syttyminen katkaisi taideopinnot ja Olavi aloitti asepalveluksensa Oulussa. Myöhemmin Olavi sai siirron Köyliössä sijaitseviin viihdytysjoukkoihin. Siellä hän toimitti lehteä ja soitti mandoliinia orkesterissa.

Köyliönsuo 1956

Tähän synkähköön varuskunnan viereiseen Köyliönsuo aiheeseen Laine palasi useasti myöhemmin sodan jälkeen.

Sodan loppuvaiheessa Olavi ja Tyyne Alapihlaja avioituivat 14 heinäkuuta 1944 Köyliön kirkossa. Pariskunnan ensimmäinen koti sijaitsi Ristiinassa. Vuosina 1944-48 he asuivat useassa paikassa Etelä-Savossa esimerkiksi Tuonilahdessa, Puumalassa ja Sulkavalla.

Sulkavan kirkko 1945, Olavi Laineen tekemä tilaustyö silloiselle Sulkavan kirkkoherralle.

Myös Olavinlinna päätyi taiteilijan tauluihin Etelä-Savon vuosien aikana, tussityö vuodelta 1946

Loppuvuodesta 1948 Laineet muuttivat Hämeenlinnaan. Hämeenlinnan alueella perhe asui syksyyn 1952 asti jolloin Laine muutti perheineen vuodeksi Nizzaan Etelä-Ranskaan. Ranskan matkojen töissä Laineen väripaletti puhdistui selvästi. Aiheina olivat Nizza ja sitä ympäröivät pikku kylät sekä satamakaupungit veneineen ja ihmisineen. Provencesta ja Pariisin alueesta tuli toistuvien vuosittaisten maalausmatkojen kohde. Uudestaan Laineet muuttivat vuodeksi Nizzaan syksyllä 1962. Viimeiset Ranskan matkansa Laine teki keväällä 1981 Pariisiin ja syksyllä Nizzaan.

Nizza 1953, katunäkymä Nizzan vanhasta kaupungista Laineiden ensimmäiseltä 1952-53 Ranskan vuodelta.

Vuoden 1953 syksyllä Laineet palasivat Ranskasta takaisin Hämeenlinnan seudulle ja maaseudulle Tuulokseen. Hämeenlinnan vuosinaan Olavi toimi aktiivisesti Hämeenlinnan Taiteilijaseurassa.

Talvinen kylä hämärässä 1953

Jokimaisema Hämeessä 1956

Maalausmatkat Länsi-Ruotsin Strömstadiin ja siellä läheisille Koster-saarille ja Lökholmenille alkoivat kesällä 1958. Ruotsi oli Rankan lisäksi toinen Laineelle tärkeä maalausmatkojen kohde. Siellä tyypillisiä aiheita olivat pikkukaupungit, kalastajaveneet ja satamakylät vuonoineen. Tukholmassa Olavi piti usein näyttelyitä Bohmanin taidegalleriassa ja sitä kautta hän myös myi paljon töitään Ruotsiin.

Koster-saaret 60-luku

Vuonna 1968 Laineet hankkivat Juvalta kesäpaikan jolle annettiin nimeksi Maalarmäki. Kesäpaikalla vietettiin rauhallista maalaiselämää. Maalarmäessä Olavi maalasi paljon ja aiheiksi valikoituivat usein erilaiset kesäkukka-asetelmat ja lähiympäristön maalaismaisemat.

Maalaistalo Juvalla 60-luku

Kesäkukkia 70-luku

Modernilla otteella tehtyjä abstrakteja ja kubistisia töitä Laine maalasi erittäin lyhyen aikaa 60-luvun alussa. Niitä oli esillä 1962 näyttelyssä Helsingissä.

Mandoliini 1962

Laine maalasi myös paljon henkilöhahmoja. Henkilöt ovat usein varsin "krouveja" tukevarakenteisia sekä kädet ja jalat liioitellun isokokoisia.

Saunan eteisessä, 70-luku

Vuonna 1958 Laineet muuttivat Hämeenlinnasta pääkaupunkiseudulle Espooseen ja sittemmin Helsinkiin. Helsingissä asumisen ja Ranskanmatkojen myötä taulujen aiheisiin tuli myös erilaisia kaupunkinäkymiä.

Olavi maalasi tämän isokokoisen kuvitteellisen kaupunkimaiseman jolle hän antoi nimeksi Olavipolis. Työn taakse hän kirjoitti seuraavan tekstin:

" Olavipolis, kaupunki unen ja toden rajalla, asukkaita ajatuksellinen.
Rikkaita, sillä heidän rikkautensa ei ole se mitä heillä on, vaan, se mitä heillä ei ole.
Heillä ei ole liikenneruuhkia, ei saasteongelmia, ei komplekseja, ei stressiä.
10.2.1971. Olavi Laine "

Olavipolis 1971

Viimeisinä vuosinaan Olavi sairasteli paljon. Hän kuoli sydänkohtaukseen kotonaan Helsingissä 15. joulukuuta 1983.

Olavin maalaama omakuva vuodelta 1983 jäi vähän kesken hänen kuolemansa vuoksi.